Blå rummet

Ett spännande drama om relationer och försoning

Manusförfattaren Annmari Asker hade inspirerats av Hedda Andersson, Lunds Universitets första kvinnliga student och Sveriges andra kvinnliga läkare.

Hedda hade sex förmödrar som var läkekvinnor. Några av dessa läkekvinnor samt Hedda träffades på den enda plats som var möjlig, nämligen i himlen.

I Blå Rummet vädrade de sina relationer, och i andra akten landade ett par av dem med en duns på jorden!

Manusförfattarens funderingar

“Blå Rummet” skulle egentligen bli en pjäs om kvinnohistoria, om kvinnors liv och villkor under olika tidevarv, om feminism och jämställdhet. Jag hade lyssnat på ett föredrag om Hedda Andersson, Lunds universitets första kvinnliga student. Jag hade fascinerats av hennes släkt. Genom sju generationer i rakt nedstigande led fanns där starka läkekvinnor. Jag läste allt jag kunde komma över om Hedda och hennes förmödrar och jag nästan fastnade i kvinnohistoria.
Jag skrev och tryckte på deleteknappen, skrev igen, skrev ut på papper, läste och rev sönder. Jag insåg så småningom att det jag mest fascinerats av, var att alla dessa kvinnor hade en gemensam, unik förmåga. Genom sju släktled! Dom måste träffas, bestämde jag. Och då fanns det inte så många ställen att välja på!

Jag valde ut fyra av kvinnorna och lade till Anna Matsdotter, en aktiv förmoder från 1500-talet. Sofia Dahlström, legitimerad psykolog, lade jag också till. Hon är av betydligt yngre datum.
Marna Nilsdotter, Elna Hansson, Johanna Andersson och Hedda Andersson har alla funnits på riktigt. Men jag tror inte alls att deras liv har varit så, som jag beskrivit. En del har hänt, men mycket är påhittat.
Dessa läkekvinnor träffas i “Blå Rummet”, en plats som kanske finns någonstans i ett eventuellt liv efter detta.
Om det finns ett liv efter detta vet vi ju inget om. Men detta livet har vi. Det vet vi säkert.

Annmari Asker

På scenen

Anna Matsdotter (röd schal)  - Annmari Asker

Marna Nilsdotter (lila schal) - Margret Ohlsson

Elna Hansson (blå schal) - Viveka Vitestqam

Johanna Andersson (svart schal) - Ulla Hallström

Hedda Andersson (grön schal) - Gunnel Samuelsson


Blå änglar

Elisabeth Sönnergren - Gudrun Grampp - Mona Frick - Titti Andersson - Ingela Björck


Sofia Dahlström - Ingela Björck

Bakom scenen

Titti Andersson regisserade, Jenny Månström gjorde scenografin och Björn Larsson stod för ljusdesign. Tekniker var Jonas Einarsson. Sammanlagt tio kvinnor stod på scenen.

"Blå Rummet" uppfördes sex gånger i januari 2007 på Lilla Teatern.