Ljuva ålderdom

Att hitta teatermanus för en grupp kvinnliga skådespelare över 60 år är nästan omöjligt. Därför har Teater Trots fått åstadkomma sina manus själv. Naturligt nog bygger texterna på våra egna erfarenheter – det vi varit med om under ett långt liv, och det vi upplever i nuet.
Arbetet med ”Ljuva ålderdom” startade förra våren, då vi bestämde vi oss för att gemensamt göra ett collage av sketcher och sånger. Eftersom gruppen haft mycket roligt genom åren, så var en fest med Teater Trots ett av de första förslagen. Vi spånade sedan fram andra möjliga teman, som hälsan och den nya tekniken. Båda ämnena kan skapa bekymmer, men också – som vi försökt göra här – behandlas med humor och självironi.
Collagets titel slutligen, borde det ha ett frågetecken eller inte? Vi beslutade oss för låta publiken själv ska avgöra om man vill ta begreppet ”ljuva ålderdom” som en satir eller som något allvarligt menat. För det handlar ju, för många av oss, mycket om var man lägger tonvikten – om man är närmast släkt med Optimisten eller med Pessimisten i vår första sketch.


Ingela Björck