Saga och sanning

Teater Trots gör nu sin femte uppsättning. Förra året förstärktes vår grupp med Jenny Månström. Jenny höjer både er och vår stämning med sin läckra scenografi. I år har Mona Book ytterligare höjt stämningen. Här i “SAGA OCH SANNING” kan vi fullkomligt frossa i festliga, fantastiska scenkläder.

Ytterligare en förstärkning har markant sänkt vår genomsnittsålder. “Kungens lilla piga” heter Josefin Samuelsson i det civila, och hon har nyligen nollat för första gången.

Vi letade länge efter en pjäs för mogna damer. Vi lånade massor av manus, läste och förkastade, läste och förtvivlade. Till slut insåg vi att vi måste skriva själva. Ingela Björck skrev tre korta stycken, Ulla Hallström ett och jag själv fyra. En liten bit lånade vi av Lill Lindfors, som i sin tur lånat från filmen “Chicago”. Sen fogade vi ihop våra stycken, och kom fram till att “SAGA OCH SANNING” var ett passande namn.
I första akten handlar det om gamla kära sagofigurer och om sånt som kvinnor är bra på - att ställa tillrätta, att sätta ord på missförstånd och försöka komma fram till en lösning. I andra akten utgår vi från sånger och spel. Här handlar det i stället om det som kvinnor kanske inte alltid är så bra på - nämligen att ta för sig.
Och vad i all världen skulle vi kalla detta? Revy är det ju inte. Minipjäser? Sketcher? Pusselbitar? Vi fastnade till slut för ordet collage - en konstterm för en komposition som består av bilder i olika material som fogats samman.